enpluszhárom

"A Bizottság visszavonja a kötelezettségvállalást az operatív programhoz kapcsolódó összeg bármely olyan része tekintetében, amelyet az operatív programra vonatkozó költségvetési kötelezettségvállalás évét követő harmadik pénzügyi év december 31-ig nem használtak fel." 1303/2013 EU Rendelet

Friss topikok

  • EQC: @mrZ: okés: epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&pcode=tipspd20&l... (2014.08.02. 20:15) A lengyel sikersztori

A lengyel sikersztori

2014.08.01. 20:26 | EQC | 14 komment

Lengyelország az Európai Unió hatodik legnépesebb és a nyolcadik legnagyobb gazdasággal rendelkező tagországa. A strukturális alapok legnagyobb nettó haszonélvezője, és a csatlakozás óta eltelt tíz évben az Unió egyik sikertörténete. Posztunkban röviden áttekintjük, hogyan alakult Lengyelország uniós tagsága, különösen a Kohéziós Politika tekintetében.

PL_EU.jpg

A kép forrása: BBC News

A gazdasági mutatók alapján a közép-kelet-európai országok közül az európai uniós tagság egyértelmű nyertesei Lengyelország és Szlovákia voltak. Szlovákia közel 20 százalékponttal, Lengyelország pedig 17 százalékponttal került közelebb az uniós életszínvonal átlagához (lásd a grafikont), míg Magyarország csupán 4-gyel, Csehország 2-vel, Szlovénia pedig 2004-hez képest 4 százalékponttal visszaesett.

Egy főre jutó GDP az EU átlagához képest (vásárlóerő paritáson, EU 27=100)

GDP.jpg

Forrás: EUROSTAT

A lengyel gazdaság stabilitását mutatja, hogy amellett, hogy éves átlagban 4%-kal tudta növelni a gazdaságát, a régióban egyedüliként a 2008-ban kezdődött válságban is el tudta kerülni, hogy a gazdasági teljesítménye visszaessen. 

A gazdasági sikerek mellett a politikai befolyásuk is érezhetően növekszik, jól mutatja ezt az ukrán válság során tanúsított szerepvállalás és a határozott kiállás előbb a Majdanon tüntetők mellett a regnáló hatalommal szemben, később pedig az ukránok mellett Oroszországgal szemben. Lengyelország tagja az Európai Unió jövőjének szempontjából talán legfontosabb két országot (Németországot és Franciaországot) is tömörítő laza, de formális szövetségnek az ún. „weimari háromszögnek”. Ennek része egy gyorsreagálású hadtest is, aminek a katonai állományát a lengyelek adják, Németország és Franciaország pedig csak logisztikai és orvosi támogatást nyújt.

Az EU nemcsak a számok alapján, de a lengyelek szubjektív érzése szerint is sikertörténet. Az Uniótól való általános európai elfordulás ellenére, a lengyelek 80%-a elégedett az uniós tagsággal, bár a kritikusok felhívják a figyelmet, hogy a lengyelek egy jelentős része a tagságot arra használja, hogy külföldön keressen megélhetést. Jellemző továbbá, hogy egy felmérés szerint a lengyeleknél él a legkevésbé a rendszerváltás előtti idővel kapcsolatos nosztalgia.

 

kommunizmus_gazdasági_helyzet.jpg

Forrás

A sikertörténetnek minden bizonnyal fontos része az uniós források sikeres felhasználása. A legnagyobb nettó haszonélvezőként az EU keleti feléből neki van a legnagyobb ráhatása a Kohéziós Politika alakulására.

A források felhasználása terén is előre járnak. 2014 közepére sikerült leszerződniük a források több mint 100%-át, (ebben a tekintetben a grafikon még a 2013 végi állapotra vonatkozik) és a rendelkezésre álló keret több mint 70%-át már le is hívták az EU-tól. Ezzel az "újonnan csatlakozók" között, a balti államok kivételével, a legjobban állnak az abszorpcióban.

abszorpció.jpgForrás: www.europolitics.info

 

A lengyelek az eredményeikre is büszkék lehetnek, a csatlakozás óta mintegy 2000 kilométernyi autópályát, 14 000 kilométer közutat, 2 300 kilométer vasutat építettek, illetve modernizáltak, az iskolák több mint felét felszerelték számítógépekkel uniós forrásból, és körülbelül 800 ezer embernek tudtak munkát biztosítani (forrás).

A lengyelek az elsők között voltak a 2014-20-as tervezési dokumentumok benyújtásában is, a Bizottság pedig idén május végére el is fogadta a fő tervezési dokumentumukat a Partnerségi Megállapodást. 

A források sikeres felhasználásának titkát valószínűleg nem lehet egy tényezőre visszavezetni, ugyanakkor a forrásfelhasználás rendszerének az alábbi jellemző tulajdonságait mondhatjuk el: 

  • már a 2004-06-os időszakban kialakították azt a rendszert, amiben a legfelsőbb szinten gyakorlatilag együtt kezelik a hazai és uniós forrásokat;
  • a programok felső szintű irányítása centralizált, az országos szintű programokat egyetlen minisztériumban, a Regionális Fejlesztési Minisztériumban (2013 vége óta Infrastrukturális és Fejlesztési Minisztérium) kezelik;
  • ugyanakkor az egyes régiók (voivodeships) a saját programjaik végrehajtásában (ami az összes forrás körülbelül negyedét tette ki) meglehetősen nagy önállóságot kaptak, képviselőik például önállóan tárgyalhatnak a Bizottsággal;
  • az uniós forrásokat kezelő intézményrendszer és stáb meglehetősen stabilnak mutatkozott, a fejlesztésekért felelős miniszter, Elżbieta Bieńkowska például már 2007 óta tölti be a posztját;
  • Olaszország mellett a lengyelek voltak az egyetlenek, akik már a 2007-13-as időszakban is alkalmazták az úgynevezett teljesítménytartalékot (ez a 2014-20-as időszakban kötelező lesz), amin keresztül a jól teljesítő programok pluszforrásokhoz jutottak; 
  • Lengyelországban már a csatlakozás utáni első években rendkívül professzionális és kiterjedt értékelési rendszert hoztak létre, ami hozzájárult a tényalapú szakpolitika alkotáshoz (evidence based policy making).

 

Lengyelország tehát egyre jelentősebb európai szereplővé növi ki magát, amiben minden bizonnyal szerepet kapott a strukturális alapok sikeres felhasználása is. Érdemes lenne ellesni, hogyan csinálták.

 

Címkék: Lengyelország uniós fejlesztések uniós források

A bejegyzés trackback címe:

https://nplusz3.blog.hu/api/trackback/id/tr916561513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látens liberális 2014.08.02. 12:02:10

ülj le egy kocsmába egy sörre egy átlag lengyel melóssal és mondd el neki, mennyire sikeresek.Biztosan örülni fog, mert fizetésnapokon nem olyan nagy az öröm.És a mindig kiemelt, példaként elénk állított cseheknél sem.Én sokat utazom Közép-európában, főleg cseh és lengyel barátaim vannak, inkább nekik hiszek, mint itt a propaganda-statisztikáknak.A lengyeléknél alacsonyabbak a fizetések, mint nálunk, és a cseheknél sem az a kiugró, ahogy a szájhagyomány elhiteti velünk.Nincs egy hónapja, hogy ostravai melósokkal sörözgettem, egyikük 140 000, a másik 160 000 ft-nyi koronát keresnek.(Egyik mixerből kipumpált betont szintez, a másik valamilyen hidraulika szerelő.) A szlovákoknál sincsenek nagy fizetések, kb. a magyar szint.Ez a lényeg, nem a hülye makromutatók, Gdp alakulások, meg a többi közgazdász hókuszpókusz.Egyik K.-európai ország sem került közelebb a nyugathoz a másiknál, az elmúlt 25 évben.Tehát nem mi vagyunk tehetségtelenek egyedül ebben a régióban, K.- európa gyarmat, kivétel nélkül.Ha ez nem így lenne, legalább egy-két ország felzárkózott volna 25 év alatt.Egynek sem sikerült.Vajon miért?

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2014.08.02. 12:10:44

A francba. Lengyel barátaink a hanyatló nyugatot és a rothadó kapitalizmust választották.
Az uniós források hatékony felhasználása mellett szeritem az is sokat számít, hogy náluk nagyságrendekkel durvább volt az előző rendszer.
Nem ők voltak a legvidámabb barakk, még emlékszem a lengyel hamburger két kenyérjegy között egy húsjegy típusú viccekre. Sokkal kisebb a nosztalgia az előző rendszer iránt.
Ja, és nyilvánosságra hozták az ügynökaktákat is, elkapták a tökét az előző elitnek!!!
(jó persze náluk is vannak oligarchák, privatizációból meggazdagodottak, de jóval kisebb súllyal.)
Hát ez van.
Nálunk minden párt, főleg a fidesz tele van ex-mszmps komcsikkal.

látens liberális 2014.08.02. 12:14:15

@Nem taggyűlés volt:
És elküldték a lecsóba a balliberált elitüket.

micsoda? 2014.08.02. 14:17:45

Elhiszem, hogy a Lengyelek nem nosztalgiáznak, mérfölddel alacsonyabb volt az életszínvonaluk a korábbi időben, mint a miénk. Tehát nem volt nehéz túlszárnyalni, ezért hihetők az adataik. A csehek meg pont a fordítottja, korábban jobban éltek, mint mi, ahogyan én láttam az utazások során.
Mi meg csak a szólamokban fejlődünk, még a rezsicsökkenés ellenére is. Például venni akartam a nyomtatóba tintát. Egy éve még kb. 6000 forint volt, most 8000 körüli. Sorolhatnám, ami nem napi hír, áremelkedést mutat.

sanyix 2014.08.02. 16:34:00

valószínűleg ez annak köszöhető hogy a komcsikat kiutálták mindenhonnan, így nem lett nekik "balliberális" "értelmiségük" se fideszük...

mrZ (törölt) 2014.08.02. 18:09:37

Hülyeség. És már nem először jön elő.
A gazdasági növekedés brutális adósságból lett.

sdw.ecb.europa.eu/servlet/quickviewChart?SERIES_KEY=118.DD.Q.PL.BP_EXTD.PGDP.4F_N

sanyix 2014.08.02. 18:20:04

@mrZ: brutális? Még így sem tartanak ott ahol mi államadósságban :D

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.02. 19:00:26

Az egyik ok: Lengyelországban nincsenek ballibek. Ott a politikai harc két jobboldali párt között megy.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.02. 19:01:27

@Nem taggyűlés volt:

A lengyelek oroszfóbiának szenvednek. ez a fő ok. Így hajlandóak bármire, ami nem orosz. Ez fogja okozni a vesztüket.

kigyurt álat 2014.08.02. 19:09:38

@mrZ: Nálunk meg a brutális adósságból semmi nem lett 2002 után.

A lengyelek ott nyertek, hogy rüvid úton elhajtották az exkomcsi szoci ballibeket a picsába, így nem volt ballaszt ami lehúzza őket, és nem kellett az energiájukat ostoba vitákra pazarolniuk. Nálunk meg még 2006-ban is választást nyertek és még mindig azon megy a vita (jobb esetben), hogy milyen alapon épüljön fel a társadalom. A jobboldal a középosztályt próbálja erősíteni, a baloldal meg mindig csak elosztogatná a középosztály jövedelmét. amikor kormányra kerül. Teszünk egy lépést előre, aztán egyet a szakadék felé, ez nem vezet sehova.
A lengyeleknél legalább egyetértés van abban, hogy aki meg akar élni, annak dolgoznia kell.

Érdekes az is, hogy a lengyeleknél az uniós pénzosztás jelentős része minisztériumi szinten centralizált. Amikor meg nálunk a fidesz ezt bevezette az átláthatatlanság és a korrupció csökkentése céljából, akkor a tolvajok ezt rögtön diktatórikusnak kiáltották ki.

sanyix 2014.08.02. 19:46:25

@kigyurt álat: nem a korrupció csökkentése céljából, hanem a korrupciós pénzek fidesz holdudvarba vezetése céljából.

mrZ (törölt) 2014.08.02. 19:50:25

@EQC:

Én a teljes adósságra utalok, a cégest és magánt is beleértve.
A tied csak harmada a folyamatnak.
Mivel a gdp nagy részét a magángazdaság adja, de az ehhez felvett magánhitelek nem jelennek meg az államadósságban. Így az államadósság per gdp folyamat nem mutat semmit!!!!!! illetve buta propaganda.
süti beállítások módosítása