enpluszhárom

"A Bizottság visszavonja a kötelezettségvállalást az operatív programhoz kapcsolódó összeg bármely olyan része tekintetében, amelyet az operatív programra vonatkozó költségvetési kötelezettségvállalás évét követő harmadik pénzügyi év december 31-ig nem használtak fel." 1303/2013 EU Rendelet

Friss topikok

  • EQC: @mrZ: okés: epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&pcode=tipspd20&l... (2014.08.02. 20:15) A lengyel sikersztori

Uniós forráslehetőség az innovatív kis- és középvállalkozók számára

2014.11.08. 18:43 | EQC | Szólj hozzá!

Az innovatív magyar kis- és középvállalkozások támogatására jelenleg itthon korlátozottan állnak rendelkezésre források, és ez a helyzet idén előreláthatóan nem is változik. A keletkezett űr betöltésére a közvetlenül Brüsszelből elnyerhető új támogatások adnak lehetőséget, amelyek a kutatás-fejlesztésben és innovációban érintett kkv-k tevékenységét segítik. Az Európai Bizottság a Horizon 2020 SME Instrument pályázati konstrukció 1. fázisára 2014. december 17-ig várja a projektjavaslatokat.

Az alábbiakban bemutatjuk, mire lehet pályázni közvetlenül az Unióhoz ebben a témában, ezek a források hogyan vehetők igénybe, és mik az előnyei és kihívásai a hazai pályázatokhoz képest.

A kis- és középvállalkozások 2014-ben először pályázhatnak önállóan vissza nem térítendő támogatásokra az Európai Unió Horizon 2020-as kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramján belül. A KKV Eszköz (SME Instrument) pályázat minden olyan kkv számára nyitva álló lehetőség, amely fejlődésre, növekedésre és nemzetközi szintre lépésre kész.

A 2014-2020-ig tartó, közel 80 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodó keretprogramból 3 milliárd eurót fordítanak a kisvállalkozások innovatív ötleteinek megvalósítására. A kiírás célja, hogy az úttörő elképzelésekből „kézzel fogható”, üzleti lehetőségeket biztosító termékek és szolgáltatások valósuljanak meg, hozzájárulva ezzel a munkahelyteremtéshez, Európa versenyképességének és gazdaságának növekedéséhez.

A K+F keretprogramon belül újdonságnak számít nemcsak kkv-k önálló részvételi lehetősége, hanem maga a pályázati konstrukció is, amely három lépésben támogatja a különböző tématerületeken (pl. biotechnológia, ICT, közlekedés, környezetvédelem, nanotechnológia stb.) nyertes projektjavaslatokat.

A H2020  KKV eszköz pályázat fázisai

h2020_1.jpg

 

A pályázat lépcsőfokainak fontos jellemzőit a könnyebb áttekinthetőség kedvéért egy táblázatban foglaltuk össze:

h2020_2_3.jpg

A pályázatok elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, az uniós szinten is mérhető hatás és a projekt megvalósíthatóságának kérdése, ezért az ötlet kidolgozását tartalmazó üzleti tervet ezen elvárások mentén kell kidolgozni.

A hazai pályázati rendszerrel összehasonlítva a közvetlenül Brüsszelbe benyújtandó H2020-as program pályázatainak előnyei:

  • A pályázat benyújtása és elbírálása, valamint a projekt menedzsment a Participant Portalon keresztül kizárólag elektronikus úton történik. Az elektronikus aláírás, a digitális pecsét, az elektronikus szerződéskötés stb. bevezetésével az Európai Bizottság az adminisztráció visszaszorítását és leegyszerűsítését, valamint az eljárás gyorsítását szeretné elérni.

  • A KKV-Eszköz pályázatok esetén az eredményhirdetés az első fázisban a beadási határidőt követő 2., a második fázisban lezárás utáni 4. hónapban történik.
  • A támogatási szerződés a nyertesekkel az első fázisban 1, a második fázisban 2 hónapon belül kerül megkötésre.
  • A finanszírozási rendszer áttekinthetőbb, a forrásokhoz való hozzáférés gyorsabb.
  • A nyertes pályázatok esetében a kijelölt programmenedzserrel történő kapcsolattartást a Portal beépített chat modulja biztosítja.
  • Nincs korlátozva az elszámolható költségek köre. Alapvetően minden költség elszámolható, amely a projekt megvalósításához, a kitűzött célok eléréséhez szükséges, amennyiben ellenőrizhető, gazdaságos és valóban indokolt.
  • A 2. fázisban lehetőség van előfinanszírozásra a támogatás 50 %-ának mértékéig.
  • Nincs biztosítékadási kötelezettség.
  • A sikeresen pályázók bekapcsolódhatnak az európai kutatási és innovációs hálózatokba, valamint erősíthetik az európai piacon való részvételüket.

 A H2020-as pályázatok kihívásai:

  • Kizárólag angol nyelvű kommunikáció.
  • Hiánypótlásra nincs lehetőség.
  • Több pályázó vesz részt a versenyben, ezért alacsonyabb a nyerési esély.
  • Európai megmérettetést jelent: a projektjavaslatnak európai, illetve nemzetközi szinten kell újdonságot tartalmaznia, versenyképesnek lennie.
  • Az elképzelés megvalósításán kívül az üzleti lehetőségre, a piaci bevezetésre és versenytárselemzésre is fókuszálni kell.

Az eddigi tapasztalatok:

A közvetlenül az uniós intézményrendszerrel történő kommunikáció és az ebből adódó pályázat-és projektmenedzsment kihívások, a hazaitól eltérő eljárásrend és pályázati struktúra újdonságai ellenére a magyar kis- és középvállalkozások szép számmal nyújtottak be projektjavaslatokat az SME Instruments kiírásra az elmúlt időszakban.

 Az első körben (2014.06.18-i beadási határidővel) meghirdetett KKV-Eszköz pályázati felhívásra 2.666 db pályázat érkezett be, amelyből 2602 db (97,6 %) került befogadásra és 317 db (11,89 %) érte el a támogathatósági küszöb feletti pontszámot. A legnépszerűbb tématerületek az ICT, az alacsony széndioxid kibocsátású rendszerek, valamint a nanotechnológiák voltak.

Az elbírálást követően 21 ország 155 nyertes pályázója (a benyújtott pályázatok 5,81, a támogatási küszöb feletti pályázatok 49 %-a) részesült 50.000 euró támogatásban, valamint gazdagodott egy 3 napos üzletvezetési tréningen való részvételi lehetőséggel.

Magyarországról 166 db pályázat (6,23 %) érkezett a Bizottsághoz, amellyel hazánk a 6. helyen szerepel a legtöbb projektjavaslatot benyújtó uniós országok között.

Magyarország három támogatott projektekkel is büszkélkedhet az alábbi tématerületeken:

 A második beadási határidőre (2014.09.24.) 1994 db pályázat érkezett be, melyből 91 db magyar projektjavaslat, ezzel hazánk a pályázati aktivitást tekintve ismét a 6. helyen áll. A legnépszerűbb témák között ismét megtalálhatók az alacsony széndioxid kibocsátású rendszerek, a nanotechnológia és gyártástechnológiák, valamint öko-innováció és fenntartható nyersanyag felhasználás is. A beadott pályázatok értékelése 2 hónapot vesz igénybe, ezért az eredményekre november végéig még várnunk kell. A két beadási határidőre benyújtott, valamint az első körben támogatott pályázatok országonkénti alakulását a következő diagram szemlélteti:

 h2020_3.jpg

 Az Európai Bizottság az Horizon 2020 SME Instrument pályázatok 1. fázisára idén utoljára 2014.12.17-ig várja a projektjavaslatokat 11 tématerületen.

 

Címkék: innováció kkv uniós fejlesztések

A bejegyzés trackback címe:

https://nplusz3.blog.hu/api/trackback/id/tr326878709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása