enpluszhárom

"A Bizottság visszavonja a kötelezettségvállalást az operatív programhoz kapcsolódó összeg bármely olyan része tekintetében, amelyet az operatív programra vonatkozó költségvetési kötelezettségvállalás évét követő harmadik pénzügyi év december 31-ig nem használtak fel." 1303/2013 EU Rendelet

Friss topikok

  • EQC: @mrZ: okés: epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&pcode=tipspd20&l... (2014.08.02. 20:15) A lengyel sikersztori

Az uniós programok értékelésének megtervezése

2016.02.04. 10:53 | EQC | Szólj hozzá!

A következő tervezési időszakban jelentős változás, hogy a tagországoknak értékelési tervet kell készíteniük a programok eredményességének és hatásosságának mérése érdekében. Az Európai Bizottság (a továbbiakban Bizottság) kiadott egy útmutatót is, hogy ezt hogyan kell elkészíteni. Az értékelési tervet legkésőbb a programok elfogadását követő egy éven belül be kell nyújtani a monitoring bizottságnak.

A monitoring bizottság fő feladata az adott program végrehajtásának, valamint a program céljai elérésének nyomonkövetése.

Az értékelési tervek összeállítására a 2007-13-as időszakban is megfogalmazott ajánlást a Bizottság, de nem volt kötelező azok használata. Magyarország megfogadta ezt az ajánlást, és elkészített egy részletes, három éves értékelési tervet, amely megtalálható az uniós pályázati oldalon, itt. A kezdeményezés rendkívül előremutató volt, ugyanakkor a következő időszaki szabályozás már jóval kiterjedtebb és részletesebb előírásokat tartalmaz az értékelési tervre, ehhez képest.

A 2014-20-as időszakra vonatkozó általános rendelet kimondja azt is, hogy a programozási időszak során legalább egyszer értékelni kell, hogy a támogatások hogyan járultak hozzá a programok egyes prioritásainak megvalósulásához.

Az értékeléseknek jelentős szerepet kell kapniuk a programmenedzsmentben annak érdekében, hogy a döntéshozók szükség esetén időben be tudjanak avatkozni, és a programot a helyes irányba tudják terelni. Ehhez azonban jól átgondolt értékelési tervet kell készíteni. Az értékelési tervnek kell biztosítania, hogy az értékelések a megfelelő időben rendelkezésre álljanak, ehhez pedig az értékelési tervnek tartalmaznia kell az alábbiakat (a bizottsági útmutató alapján):

  1. Az értékelési terv által lefedett programokat (a 2014-20-as programok mindegyikét le kell fednie az értékelési terv(ek)nek, ugyanakkor érdemes átgondolni, hogy az előző időszaki programok, esetleg hazai programok értékelését is tartalmazza a terv, amennyiben az hasznos információkkal szolgálhat a 2014-20-as programok tekintetében).

  2. A korábbi értékelések által feltárt tapasztalatok elemzését (erre azért van szükség, hogy látszódjon, a 2014-20-as értékeléseknek mely területekre kell koncentrálnia, hol vannak még jelentős feltáratlan fehér foltok a tudásunkban az egyes programok működési, illetve hatásmechanizmusairól).

  3. Az értékelések indításának, lefolytatásának és az értékelési tapasztalatok visszacsatolásának folyamatát (erre azért van szükség, hogy kialakuljon a megfelelő munkamegosztás az irányító hatóságok és a központi koordináció között, amely utóbbi a mostani tervek szerint az értékelések fő megrendelője lesz).

  4. A legfontosabb partnerek bevonásának mikéntjét (az értékelések fontos feladata azon túl, hogy megállapítsa a támogatások hozzájárulását a programok céljaihoz az is, hogy megfelelően tájékoztassa a partnereket, és a közvéleményt a támogatások felhasználásának eredményeiről).

  5. Az értékelésekhez rendelkezésre álló, illetve szükséges pénzügyi és humán erőforrásokat (annak érdekében, hogy az értékelésekhez szükséges erőforrások rendelkezésre álljanak).

  6. Képzési tervet az értékeléseket megrendelő, adott esetben lefolytató belső kapacitások biztosítása valamint annak érdekében, hogy a programok végrehajtóihoz eljussanak az értékelések eredményei, és megfelelő módon tudják értelmezni azokat.

  7. A tervezett értékelések menetrendjét, amiből látszik az egyes tématerületek lefedettsége. A tervezett értékeléseknél érdemes megjeleníteni a következőket:

    1. az értékelés által érintett prioritás(ok) vagy más programozási szintek;

    2. az értékelés fókusza, a legfontosabb értékelési kérdések;

    3. az értékelés típusa (ez azért is fontos, mivel az előírások szerint minden prioritást a végrehajtási időszak folyamán legalább egyszer értékelni kell hatásértékeléssel);

    4. az értékelés külső vagy belső kapacitáson igénybe vételével készül el;

    5. az értékeléshez szükséges adatok;

    6. az értékelés tervezett indításának ideje (az első két-három évre vonatkozóan javasolt negyedéves, utána éves bontásban);

    7. az értékelés várható időigénye;

    8. az értékelés várható költségigénye (javasolt sávosan megadni, legalább az elkövetkező két-három érve vonatkozóan).

Az értékelési tervet, különösen a menetrendet, érdemes időről-időre (javasolt évente, az éves végrehajtási jelentésekhez kapcsolódóan) felülvizsgálni.

Címkék: értékelés Európai Bizottság uniós fejlesztések uniós források

A bejegyzés trackback címe:

https://nplusz3.blog.hu/api/trackback/id/tr366526331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása